Gaming
Now Reading
Elgato HD60 S – Capture Card – Review
2
Details
Details

Elgato HD60 S Capture Card

Ontwikkelaar

Elgato

Specificaties testsysteem

De capture card is getest op:
Besturingssysteem: Windows 8.1 (64-Bit)
Processor: Intel Core i7-4770K (3.50GHz)
RAM: 16GB DDR3
Videokaart: Nvidia GTX 970 4GB VRAM
Harde schijf: Samsung 840 Evo 500GB

MacBook Pro Retina (Mid 2014)

Pluspunten

1080p Full-HD
60 Frames per seconde
Instant Gameview
Portable

Minputen

Meegeleverde HDMI kabel is kort

Voor iedereen die met capture cards werkt, zal het geen geheim meer zijn dat de apparaatjes verre van perfect zijn. Of je het nu hebt over de Elgato HD60 met de bekende audioproblemen, of de AverMedia die niet goed werkt op diverse USB 3.0 poorten. Ze lijken allemaal grote minpunten te hebben. Toch wordt er nog altijd gewerkt aan een betere en gemakkelijkere ervaring, zodat je al je gameplay moeiteloos kunt streamen of opnemen. Ook Elgato heeft begin 2016 die stap naar perfectie proberen te maken, en of dat gelukt is met de HD60 S? Dat checken we in deze review!

Elgato HD60s Hardware Capture CardVoor degenen die niet precies weten wat een capture card is, het is simpel gezegd een klein kastje wat in- of extern op je PC/Mac aangesloten kan worden om beelden via een HDMI kabel op te nemen. Of dit nu van een PC, PlayStation 4 of Nintendo Switch is, zolang er geen bescherming (HDCP) op het HDMI-signaal zit, kan het opgenomen worden. Dit kan allemaal met minimale vertraging, waardoor ze tegenwoordig veel gebruikt worden bij het streamen naar Twitch of voor let’s plays op YouTube.

Dit klinkt allemaal vrij gemakkelijk en simpel, een kastje wat een HDMI-signaal doorstuurt naar je PC en via software beschikbaar maakt. In theorie is dit ook zo, de werking en software die meegeleverd wordt is verre ingewikkeld en de kastjes zijn simpelweg een doorgeefluik met een aantal kabels erin en uit. Toch lijkt het in de praktijk lastig om een perfecte capture card te vinden. Waar de ene last heeft van audioproblemen, kan de ander weer geen 60fps opnemen en is er nog altijd het probleem van de vertraging. Elgato is er met de HD60 S in geslaagd dit voor een heel groot deel op te lossen. Er kunnen 1080p beelden opgenomen worden, is er geen merkbare audiovertraging en is 60 frames per seconde ook geen probleem.

Na het uitvoerig testen van verschillende consoles, een laptop en een volledige PC, lijkt de HD60 S een perfecte oplossing te zijn voor zowel opnemen als streamen. Dit is voor een heel groot deel te danken aan de meegeleverde software, die het mogelijk maakt om met minimale vertraging te gamen vanuit de software. Hierdoor wordt het schakelen tussen HDMI-kanalen op je monitor overbodig en kun je in je favoriete streamprogramma gewoon gebruikmaken van een scherm- of venstercapture, om je beelden door te sturen naar Twitch of YouTube.

Daarnaast is de Elgato HD60 S ‘portable’ vanwege de USB 3.0-functionalteiten. Het kastje wordt extern van je PC aangesloten via USB en maakt hem daarmee geschikt om mee te nemen en zelfs op een laptop je beelden op te nemen. De tegenhanger, de HD60 Pro, werkt intern en heeft deze mogelijkheid niet.

Elgato HD60s HDMI Capture Card

Is de Elgato HD60 S dan echt perfect? Hij lijkt alles te hebben wat je mogelijk in een capture card zou kunnen zoeken. Voor een groot deel is dit waar. Het enige probleem wat ik heb ondervonden is dat de audio nog altijd lastig is om perfect te krijgen. Zo werkt de Elgato perfect met de meegeleverde HDMI kabel, maar zodra je deze vervangt voor een eigen kabel (hoe hoog de kwaliteit ook) kan er ruis in de audio ontstaan of valt de verbinding met het aangesloten apparaat soms weg. Dit is getest met meerdere kabels (HDMI 1.4 en 2.0b van verschillende lengtes) en de HD60 S is hierdoor wederom een gevoelig apparaat gebleken.

Conclusie: Ondanks dat is er verder niets aan te merken op de Elgato HD60 S. De software is uitstekend, de live preview (instant view) werkt fantastisch, het apparaatje is portable én zo goed als alle audioproblemen lijken te zijn verholpen. Mocht je opzoek zijn naar een complete en zo goed als probleemloze capture card? Dan is de HD60 S zeker het overwegen waard, mits de vrij hoge prijs van €189 geen probleem is.

De review is geschreven op basis van een retail Elgato HD60 S, die voorzien is door Elgato.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Elgato HD60 S Capture Card
Author Rating
51star1star1star1star1star
What's your reaction?
Love it!
80%
Geïnteresseerd
20%
Meh...
0%
Wat?
0%
Hate It
0%
Niet leuk!
0%
About The Author
Kevin van Wonderen
Met een passie voor games, schrijven over games! Dat is wat ik het liefste doe naast de games spelen, met de PC en Nintendo consoles als favoriet. Door middel van bovenstaande links ben ik te vinden op de verschillende social media websites. Bedankt voor het lezen van het nieuws en de reviews hier op PCPlay.nl, waar altijd veel tijd en moeite in wordt gestoken!
  • Aytekin61

    Goede review, fijn om te lezen dat de capture card zo goed presteert!

  • Rodam93

    Ga nu toch ook maar eens denken om over te stappen naar de Elgato HD60. Gebruik er nu 1 van AverMedia en dat gaat lang niet altijd even soepel. Wederom nette review.